Ułatwienia dostępu

• Skalowanie treści 100%
  • Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%
  • HEADER - Nie usuwać!!!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Marsz Żałoby i Pamięci 1863

Sobota, 31 styczeń 2026 at 11:45

Plac przed kościołem Świętej Trójcy w Radzyniu Podlaskim, ul. Jana Pawła II 15, 21-300, Radzyń Podlaski

Inne wydarzenia

Marsz Żałoby i Pamięci

W ramach obchodów rocznicy Powstania Styczniowego Klub Nordic Walking CHODZĘ z SERcEM zaprasza na Marsz Żałoby i Pamięci, który odbędzie się 31 stycznia (sobota) przed Kościołem Św. Trójcy o godz.11.45, aby następnie wejść do bocznej kaplicy kościoła, gdzie znajduje się krzyż, którym błogosławieni byli powstańcy przed wymarszem na bój.
Po krótkiej modlitwie i odśpiewaniu patriotycznej pieśni odbędzie się przejście na ul. Powstańców aby zapalić Znicze na mogile poległych.
Głównym celem marszu jest uczczenie pamięci poległych, ale też przypomnienie czasu żałoby narodowej, jaka trwała od 1861r. Była ona formą biernego ruchu oporu i manifestacji narodowej przeciwko rosyjskiemu zaborcy. Kobiety nosiły czarne suknie z białymi elementami a mężczyźni czarne surduty. Do tego zakładano specjalną patriotyczną biżuterię (bransolety, kotwice, krzyże) wykonane z tanich materiałów (żelazo, metal, ebonit, szkło).
Do udziału w marszu Klub zaprasza każdego, kto swoją obecnością chciałby uczcić tamte wydarzenia.

© Urząd Miasta Radzyń Podlaski 2018

Projekt i wykonanie: UM | Przewiń do góry ↑