Radzyński Ośrodek Kultury oraz Galeria Oranżeria zapraszają na wyjątkową wystawę malarstwa Marka Leszczyńskiego. „Portret żony”.
? Wernisaż: sobota, 24 stycznia, godz. 17:00
? Pałac Potockich, ul. Jana Pawła II 2
?️ Wystawa czynna do 6 marca
Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników sztuki i spotkań z malarstwem najwyższej próby.
„PORTRET ŻONY”
Przeszło pół wieku temu oprócz sakramentalnego „Tak” złożyłem zobowiązanie namalowania w każdy dzień urodzin Zosi jej portretu. Dość szybko wyszło na jaw, że na skutek pomyłki jej urodziny przypadają dwa razy w roku. To między innymi dlatego na dzisiejszej wystawie pokazujemy nie pięćdziesiąt kilka,
a ponad sto obrazów.
Zastanawiałem się długo, jak ma wyglądać ta prezentacja. Czy jak Zosia piękniała? Czy jak na przestrzeni półwiecza zmieniała się moja twórczość? Czy jak tytułowałem te obrazy?
Przez cały czas maluję symboliczną Florę, Damę z jednorożcem, Rykowiska, Tematy muzyczne, Głupie i mądre panny, stągwie z Wesela w Kanie. A Zosia odgrywa tam główne role.
W przypadku portretów podobieństwo nie jest najważniejsze. Niekiedy ważne są wspomnienia, które burzą chronologię. Uczucia. Czasem to forma plastyczna dominuje nad podobieństwem. Nieraz powtarzam wypracowane przez lata auto-cytaty (smaczki).
Niektóre obrazy nie sprostały cenzurze.
Marek Leszczyński
Marek Leszczyński – artysta malarz, pedagog, regionalista. Urodzony w 1948 r. w Międzyrzecu Podlaskim, od 1973 r. związany z Radzyniem Podlaskim. Ukończył Państwowe Liceum Technik Plastycznych w Nałęczowie (1967), w 1976 r. obronił dyplom na Wydziale Sztuk Pięknych toruńskiego Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika. Ma na swoim koncie kilkadziesiąt wystaw indywidualnych i zbiorowych. Jego obrazy znajdują się w muzeach oraz kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą. Ilustrują też publikacje o charakterze popularyzatorskim i poetyckim.
Wystawa malarstwa Marka Leszczyńskiego – „Portret żony”
Sobota, 24 styczeń 2026 at 17:00 - piątek, 06 marzec 2026
Pałac Potockich w Radzyniu Podlaskim, ul. Jana Pawła II 2, 21-300, Radzyń Podlaski
Fotografia i wystawy