Bioodpady to ulegające biodegradacji odpady z pielęgnacji terenów zieleni i ogrodów przydomowych, odpady spożywcze i kuchenne z gospodarstw domowych. Do tych odpadów zaliczamy:
- bioodpady kuchenne („BIO kuchenne”)- worek jasnobrązowy;
- bioodpady z terenów zielonych („BIO zielone”)- worek ciemnobrązowy lub zielony (dostarczony przez tut. Urząd).
UWAGA! W workach ciemnobrązowych lub zielonych będą odbierane wyłącznie odpady zielone, z pielęgnacji ogrodów i innych terenów zieleni (trawa i liście)- max 6 worków miesięcznie z danej nieruchomości.
Warto pamiętać, że tego typu odpady można zagospodarować we własnym zakresie poprzez kompostowanie, w sposób nie powodujący uciążliwości dla otoczenia.
Kompostować można:
- liście, patyki, ścięta trawa;
- odpady z warzyw i chwasty;
- nieprzetworzone resztki popraw;
- herbata, kawa;
- skorupki i kartony po jajkach, serwetki papierowe;
- obierki z owoców;
PAMIĘTAJ, że nie można mieszać bioodpadów z innymi odpadami. Domieszka nawet niewielkiej ilości innych odpadów dyskwalifikuje bioodpad, nie nadaje się on do kompostowania.
Jak założyć kompostownik dowiesz się tutaj: