Trzecim gościem cyklu "Spotkania przy stole. Z Radzyniem w tle” będzie Jerzy Niemczuk – prozaik, komediopisarz, autor słuchowisk i książek dla dzieci, scenarzysta sześciu pierwszych sezonów "Rancza", ale także współautor scenariuszy do seriali "Złotopolscy", "Rodzina Zastępcza", "Stacyjka", "Siła wyższa".
- Radzyń znalazł się w "Ranczu" nieprzypadkowo. Spłacam dług dzieciństwa. Jako dziecko miejskie do 12 roku życia bywałem w okolicach Radzynia, Bezwoli, Białej na wojażach rodzinnych i im starszy jestem, tym to ciekawiej i milej wspominam. Te wyjazdy pozwoliły mi poznać mentalność ludności wiejskiej. Nalegałem, żeby najbliższą okolicą Wilkowyj był Radzyń Podlaski, bo na tych ziemiach dokonałem pierwszych ważnych dla mnie inicjacji. Nauczyłem się pływać w Białce. W Bystrzycy złapałem pierwsze okonie. Umiejscawiając Radzyń, szukaliśmy substytutu Kresów, miejsca "u Pana Boga za piecem”. To się chyba udało, skoro Radzyń jest na ustach Polski - mówił Jerzy Niemczuk w trakcie spotkania z mieszkańcami Radzynia w 2013 roku.
Najbliższe spotkanie będzie miało wyjątkową oprawę – połączone zostanie z uroczystością nadania Jerzemu Niemczukowi tytułu Honorowego Obywatela Miasta Radzyń Podlaski. Na zakończenie wieczoru z recitalem wystąpi Piotr Pręgowski, czyli serialowy Pietrek.