kulinarne skarby wielkanocyUrząd Marszałkowski w Lublinie zachęca mieszkańców obszarów wiejskich województwa lubelskiego do wzięcia udziału w konkursie "Kulinarne skarby Wielkanocy".

Konkurs dotyczy opisu i przepisów: - tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Wielkanoc to największe święto chrześcijańskie, które w dawnej Polsce przerodziło się w największe święto kulinarne z różnorodnością tradycyjnych potraw na stole.
Pokarm w czasie świąt Wielkiej Nocy ma szczególne znaczenie. Jego święcenie jest jednym z najstarszych i najważniejszych zwyczajów świątecznych. Każda potrawa ma swoje symboliczne znaczenie, które jest bardzo ważną częścią religijnego kultu i właściwego przeżywania tego świątecznego czasu.

Baranek – to symbol łagodności, niewinności i czystości oraz ofiary.

Jajka – najważniejsze na stole, głęboko związane z symboliką świąt – oznaczają triumf życia nad śmiercią oraz odrodzenie
i zmartwychwstanie.

Mazurek – ozdoba wielkanocnego stołu, związane z Wielkim Postem jest nagrodą za wytrwanie w poście i za jego zakończenie. Symbolizuje kunszt i doskonałość, nieukształtowaną materię, która przemienia się w doskonałą formę.

Chleb i sól – podstawowy pokarm, który ma znaczenie siły życia, sił moralnych i sił duchowych.

Chrzan i ćwikła – unieszkodliwione nieszczęście, by odpędzić złe duchy i sprowadzić na rodzinę spokój.

Szynki, kiełbasa, mięsa – to znak dostatku przez cały rok oraz zdrowie dla całej rodziny.

Zwyczaje przed Wielkanocą wg tekstu z książki: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”(aut. Marii Lemnis): „W Wielki Piątek młodzież dworska i miejska urządzała „pogrzeb żuru i śledzia”. Gliniany garnek z żurem tłuczono, natomiast śledzia wieszano na gałęzi za karę, iż przez sześć tygodni panował nad mięsem, morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim.
W Wielką Sobotę zarówno w miastach jak i po wsiach, zanoszono do kościoła jaja oraz sól, którą po poświęceniu kładziono na świątecznym stole”.
Chcąc wspierać kultywowanie tradycji sporządzania potraw wielkanocnych zapraszamy mieszkańców obszarów wiejskich Województwa Lubelskiego do udziału w konkursie
na kulinarne skarby wielkanocne. Przepisy powinny:
- być opisane według tradycji kulinarnych dotyczących danego produktu/potrawy/przetworu i ich związek ze świętami Wielkanocy,
- zawierać listę składników (surowce potrzebne do wykonania specjału),
- opisywać sposób przygotowania,
- do opisu prosimy o załączenie zdjęcia lub innej formy graficznej.

Celem konkursu jest promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych związanych z okresem wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla świąt Wielkanocnych.

Konkurs służy aktywizacji mieszkańców Lubelszczyzny oraz promocji dziedzictwa kulturowego regionu lubelskiego w aspekcie kulinarnym.
W konkursie mogą brać udział osoby pełnoletnie oraz osoby niepełnoletnie za zgodą rodziców lub ich opiekunów zamieszkujących obszary wiejskie.
Dla laureatów konkursu przewidziano nagrody w postaci 30 zestawów zawierających akcesoria kuchenne.

Więcej szczegółów oraz wymagana załączniki do pobrania na stronie https://www.lubelskie.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarne-skarby-wielkanocy/